Υπνοθεραπεία

Υπνοθεραπεία


Τι είναι η Υπνοθεραπεία

Η Υπνοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος κατά την οποία ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδουςχαλάρωσης για να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να βρεθεί σε ένα ειδικό νοητικό επίπεδο (ΑΛΦΑ ) μετρήσιμο με EEG ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η θεραπεία ή η αλλαγή συνηθειών , συμπεριφοράς , κ.λπ. Η ύπνωση έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του πόνου, της κατάθλιψης, του άγχους, της ψυχολογικής πίεσης, των διαταραχών έξης και πολλών άλλων ψυχολογικών και ιατρικών προβλημάτων.

Στην υπνοθεραπεία ο θεραπευτής δεν ελέγχει τον ασθενή, ο ασθενής ελέγχει τον εαυτό του και στην ουσία κάνει την ύπνωση ο ίδιος στον εαυτό του. Ο θεραπευτής τον οδηγεί και τον βοηθά να πετύχει τους στόχους της ύπνωσης.

Ο ασθενής εισέρχεται σε ύπνωση εφόσον ο ίδιος το θελήσει και το πράξει. Μπορεί να εξέλθει από την ύπνωση όταν ο ίδιος το αποφασίσει. Δεν υπάρχει απώλεια συνείδησης κατά την ύπνωση. Επίσης δεν υπάρχει αμνησία μετά από την υπνοθεραπεία.

Κατά την διάρκεια της ύπνωσης, ναι μεν οδηγούμαστε στο υποσυνείδητό μας, παράλληλα όμως έχουμε απόλυτη επαφή με τον συνειδητό μας κόσμο, πρόκειται δηλαδή για μια κατάσταση διπλής συνειδητότητας.

Η ενσωμάτωση της Συγκινησιακής Νευροεπιστήμης (affective neuroscience) αλλά και της Νευροβιολογίας του Συναισθήματος και της Μνήμης συνδράμουν στην αποσύνδεση της παθολογίας των Καταστάσεων του Εγώ για την άμεση θεραπεία προβλημάτων όπως οι ψυχοσωματικές διαταραχές και η παχυσαρκία. Ο εντοπισμός, η απελευθέρωση και η αναπλαισίωση της αρχικής πηγής πυροδότησης συναισθηματικών αποκρίσεων συντελείται με βάση τη προηγούμενη αποθηκευμένη μάθηση. Στην Υπνοθεραπεία, η νέα επεξεργασία αυτών των μνημών γίνεται βιωματικά και μόνο. Έτσι το αρχικό ερέθισμα και τα εξαρτημένα του βιώνονται με νέο τρόπο, με αποτέλεσμα την επανακωδικοποίηση τους.

Έχοντας έμμεση πρόσβαση στη Βαθιά Συναισθηματική Μνήμη μέσω άλλων τμημάτων του ασυνειδήτου επιτυγχάνουμε πρόσβαση και στις προλεκτικές μνήμες – ή την «κυτταρική μνήμη» – στοχεύουμε στον βιωματικό εντοπισμό της ρίζας του προβλήματος.

Οι μέθοδοι και οι τεχνικές της κλινικής υπνοθεραπείας οδηγούν ακριβώς εκεί: Στην επαφή μας με αχαρτογράφητες πλευρές ή περιοχές της υπό-προσωπικότητάς μας και στην επίλυση των προβλημάτων τους μέσω των νέων συνειδητοποιήσεων που αποκτώνται από αυτή την εσωτερική επικοινωνία.

Στις υπνοθεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνονται η Θεραπεία των Καταστάσεων του Εγώ, το Συμβολόδραμα, η Άμεση Θεραπεία του Υποσυνειδήτου, η Διαδικασία Ταχείας Επανενσωμάτωσης , η Κυτταρική επανεκπαίδευση,ο ι οποίες, όπως δείχνουν κλινικές μελέτες, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην οριστική επίλυση – και όχι απλά στη διαχείριση – ψυχοσυναισθηματικών ή / και ψυχοσωματικών προβλημάτων, μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.